четвртак, 16. јун 2011.

Smisao astrologije

Smisao astrologije i njena primena

,, Ono što pošalješ to će ti se vratiti,,
Poslovica

Ovladavanje astrologijom znači koristiti svoj potencijal i svoje mogućnosti u pravo vreme i na pravom mestu, nažalost mnogo je ljudi u ovom periodu kada se dešavaju duboke transformacije na najdubljim nivoima postojanja na pogrešnom mestu i u pogrešnom vremenu. Takođe, kroz astrologiju možemo shvatiti da ne postoji ništa što je loše samo po sebi, niti dobro samo po sebi već je jednostavno deo celine. Da ne postoje dobre i loše sile već sile koje se pogrešno koriste. Kao što su negativne emocije koje se aktiviraju iz negirajuće sile. A pod negativne emocije možemo podvesti : potištenost, utučenost, depresivnost, klonulost, setu, očaj. Obehrabrenost bezživotnost, plašljivost, turobnost, snuždenost, neutešnost, gadljivost, osećaj usamljenosti i nezadovoljstva. Razočarenje, dirljivost, razdražljivost, uvredljivost, ogovaranje... I određene ljubavi su negativne. Kao što je recimo ljubav prema detetu koje je prezaštićeno i kome je sve pruženo bez ikakvog uloženog sopstvenog truda. Depresija je najčešća forma negativne emocije a uzroci mogu biti različiti: klima, uslovi u kojima živimo, nasleđe, hrana, nedostatak novca, nezadovoljen seksualni nagon ili prevelika potrošnja seksualne energije. Uticaj sredine, uslova u kojima se živi, politike. Lek za depresiju je sasvim jednostavan ali retko ko želi da čuje i da ga primeni. Fizički rad bilo koje vrste, baštovanstvo, čičćenje, ručni rad ... Mnogo je lakše popiti antidepresive koji otupljuju čula i vode u začarani krug iz koga je kasnije teško izaći. Uz pomoć astrologije možemo naučiti da prepoznamo uticaje i da se odupremo onima koji proizilaze iz niskih pobuda, bilo sopstvenih ili tuđih, a da budemo prijemčivi za one koji su stvaralački i u svrhu samospoznaje.

Univerzum nam se obraća kroz naša najdublja uverenje. Biti u saglasnosti sa ovim uverenjima put je ka sopstvenoj suštini i svojoj individualnosti. Ići protiv svojih uverenja vodi u servilnost. Kada slušamo nekoga protiv svojih uverenja iz kukavičluka je, straha, materijalne koristi, ili samo iz želje da očuvamo sliku koju smo o sebi stvorili, ili nekome prikazali.
Posmatrajući planete kroz znake, kuće i aspekte možemo naučiti kakva je naša narav i pre nego što delujemo... Zašto je potrebno obuzdati je u određenim okolnostima. Ponekad je potrebno sa mnogo strpljenja dozvoliti da odluka sazri što bi značilo da se sa deluje sa promišljenošću. Ali u nekim drugim prilikama možda treba delovati u trenutku, bez odlaganja jer bi odlaganje značilo propuštanje jedinstvene i neponovljive prilike. Isto ovo kada nije vreme može se pretvoriti u ishitrenost, prenagljenost a posledice su ponekad nesagledive.
Moguće je napraviti razliku između samopouzdanja koje potiče iz vere koja boravi u našem srcu i koja nas vodi ka unutrašnjem jedinstvu sa svim bićima, i sa Univerzumom. I samopouzdanja koje potiče iz onoga što čovek zamišlja da su njegovi kvaliteti i da su njegove sopstvene moći a ne dar koji mu je dat na na upotrebu. Ovakvo samopouzdanje pretvara se u lažni ponos, samoljublje, gordost, hvalisavost, sujetu i spremnost na ispiranje tuđeg mozga. Jednom rečju u egoizam.

Astrologija je koristan saradnik jer se kroz posmatranje događaja stiče uvid u neminovnost određenih stvari a time i fleksibilnost u prihvatanju svega što sudbina nosi a što nije moguće izmeniti. Ako je bilo šta moguće izmeniti.
Može se uočiti da ukoliko naše vrednosti određuju okolnosti u kojima egzistiramo neminovno dolazi do pada i degradacije tih vrednosti ali isto tako da ih ne možemo uvećati ni kroz kakvu slavu i samouzdizanje. One su određene stepenom ispoljavanja svih onih osobina koje Božje stvorenje može da poseduje rođenjem ili nadogradi kroz samospoznaju i rad na sebi a zovu se saosećanje, razumevanje, prihvatanje, neosuđivanje, nekritikovanje... Ukoliko se kultivišu zloba, zavist, samoživost, i ostale mane nedostojne čoveka a koje su toliko uzele maha u ovom vremenu tada i bez astrologije sasvim sigurno znamo gde je ,,stanica na kojoj se mora izaći,,

Kroz astrologiju možemo uočiti funkcionisanje procesa alhemije. Ako posedujemo izvesnu količinu ,,pravog zlata,, odnosno saosećanja i dobrote, tada je moguće da proizvedemo zlato od bilo kog drugog metala, ali ako nema nimalo zlata ne postoji način da se ono proizvede ni iz čega. Alhemija je transformacija grubih supstanci, odnosno teških aspekata u natalnoj karti u finije, plemenite supstance.Odnosno u spajanje suprotnosti teških aspekata a za to je potrebno da se uloži napor da se od kvadrata i opozicija kroz žrtvovanje, prilagođavanje i prihvatanje naprave trigoni i sekstili koje će naslediti buduće generacije naših potomaka. Nikada ni jedan napor nije izgubljen. Priroda uvek nađe način da plati.

Preko astrologije možemo uočiti mehanizme koji funkcionišu kako u kom horoskopu. U nekom mehanizmi funkcionišu iz sebičnih pobuda i bez ljubavi kada se nameće sopstvena volja drugima kršeći njihova prava na samoopredeljenje. U nekom drugoj karti mehanizmi funkcionišu tako što natus pušta druge bez narušavanja njihovog prava na samoopredeljenje da idu putem koji su odredili ne mešajući se u to dali je nešto ispravno ili pogrešno. Jer niti je ispravno, niti je pogrešno već iskustvo koje se mora steći.

I na kraju, preko astrologije možemo steći slobodu od uslovljenosti koja je stečena kroz vaspitanje i identifikaciju. Oslobađanje od pogrešnih stavova, težnji i osećanja. Krenuti ka iskustvu ljubavi koja je bezuslovna, nepristrasna bez obzira na to dali je onaj ko se posmatra dobar ili loš, lep ili ružan, siromašan ili bogat, istinit ili lažan jer dobro ne postoji bez zlog, niti istina bez laži. Sve je samo odraz jednog i jedinstvenog, odraz Univerzuma.

Нема коментара:

Постави коментар